Oedeemtherapie


Wanneer heeft u baat bij oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt onder andere ingezet na behandeling van borstkanker en prostaatkanker of bij problemen met spataderen of open benen. Door lymf- of oedeemtherapie vroegtijdig in te zetten, wordt voorkomen dat bewegingsbeperkingen optreden en dat u in uw dagelijkse bezigheden wordt gehinderd. De kans op complicaties zoals wondroos, ontstekingen en open wonden wordt door inzet van deze therapie verkleind.

Voordat gestart wordt met de behandeling zal een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek plaatsvinden om inzicht te krijgen in uw klachten en vast te stellen om welk soort oedeem het gaat.

Hoe werkt oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een therapie gericht op het stimuleren van het lymfestelsel om zodoende het overtollige vocht beter af te voeren.

De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam.  Zij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Dit is een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Vaak werkt de oedeemtherapeut samen met andere specialisten zoals oncologen of chirurgen.

Easy taping

Easy taping

Meer informatie

Dry needling

Dry needling

Meer informatie